メキシコ料理翻訳コンテスト

やまざわ みほこ さんの訳文

課題

Mexican Rice

Ingredients
1/2 teaspoon ground cumin
1 cup chicken broth
3 tablespoons vegetable oil
1 cup uncooked long-grain rice
1/4 cup chopped onion
1 cup tomato sauce
1 teaspoon garlic salt
1 bay leaf

Method
1. Heat oil in a large saucepan over medium heat and add rice. Cook, stirring constantly, until puffed and golden.
  While rice is cooking, sprinkle with salt and cumin.

2. Stir in onions and cook until tender. Stir in bay leaf, tomato sauce and  chicken broth; bring to a boil.
  Reduce heat to low, cover and simmer for 20 to 25 minutes.

3. Fluff with a fork and remove bay leaf when done.



訳文

メキシカンライス

材料
クミンパウダー 小さじ 1/2
鶏がらスープ 1 カップ
サラダ油 大さじ 3
長粒米 (生のまま) 1 カップ
玉ねぎ (みじん切り) 1/4 カップ
トマトソース 1 カップ
ガーリックソルト 小さじ 1
ローリエ 1 枚

作り方
1. 大きめの深鍋に油をひいて中火にかけ、米を加える。米がふっくらとしてきつね色になるまで、よく混ぜながら炒める。炒めながら塩とクミンパウダーを振り入れる。

2. 玉ねぎを加えて混ぜ、しんなりするまで炒める。ローリエ、トマトスープ、鶏がらスープを加えて混ぜ、沸騰したら弱火にする。ふたをして 20〜25 分間煮る。

3. でき上がったらフォークでふんわりとかき混ぜ、ローリエを取り除く。



レーティング参加者からのコメント

1. とても分かりやすいです。 (評価4)